Antibiotiki iz narave

Ali vam je kdaj slabo, imate bolečine v trebuhu, vas pestijo razna vnetja, kdaj boli zob, vas napenja, imate krče, ste se ranili, … ?

«Čebula« pospešuje izločanje seča, spodbuja prebavo in tek, znižuje raven sladkorja v krvi, pospešuje izkašljevanje, deluje protialergično in protibakterijsko kot razkužilo. Čebula znižuje previsok krvni tlak in povišan holesterol v krvi ter preprečuje arterosklerozo. Pomaga tudi pri bronhitisu in astmi ter motnjah prebavil, ledvic in mehurja. Surova čebula še posebno deluje na sečila, kuhana pa na prebavila.

«Česen« je uspešna podpora v borbi proti različnim virusom, bacilom in glivicam, bronhitisu, sodeluje pri zdravljenju pri želodčnih in črevesnih obolenjih, so-vpliva na zniževanje visokega krvnega tlaka, širi žile in preprečuje strjevanje krvi, podpira ohranjanje zdravja krvnih žil, sodeluje pri uravnavanju previsokega holesterola (maščob v krvi), antiseptično deluje na pljuča. Stroki česna se uporabljajo surovi narezani ali stisnjeni notranje ali zunanje.

«Limona« uničuje bakterije, je močno razkužilo in spodbuja delovanje belih krvničk. Uparjen limonin izvleček uničuje meningokoke, ki so povzročitelji vnetja možganske skorje. Sveže iztisnjen limonin sok deluje antiseptično in diuretično. Pospešuje izločanje seča in s tem odstranjuje škodljive bakterije. Limonino »meso« (pulpa) bistveno povečuje učinek vitamina C.

«Kamilica« je izvrstno in blago pomirjevalo primerno tudi za otroke. Pri ženskah blaži menstrualne krče, celi rane in kožna vnetja, želodčne razjede. Umirjajo napenjanje. Uporabljajo se kot čaj za uživanje in kot obkladki ter v obliki eteričnega olja kar podpira preprečevaje alergij.

»Klinčki ali nageljnova žbica«, so močno razkužilo in preprečujejo okužbe. Je vsaj tri-štiri krat močnejše razkužilo kot sredstvo fenol. Uporabljajo se v majhnih količinah v obliki eteričnega olja (zunanje) ali dodatek h kuhanemu vinu.

»Materina dušica (vrtna materina dušica je timijan)«, se uvršča med najpomembnejša antiseptična, protibakterijska protitoksična rastlinska zdravila. Deluje kot splošno poživilo in krepčilo, sprošča krče, spodbuja tek in prebavo, znižuje krvni tlak, deluje kot antiseptik v prebavilih-pljučih-sečilih-genitalijah, prav tako sprošča krče, lajša prehlade in oslovski kašelj. Obkladki čaja pomagajo tudi pri celjenju ran.

«Sivka« deluje kot razkužilo. Sprošča krče in pomirja: srce, možgane in vegetativni živčni sistem. Spodbuja izločanje žolča in urina, celi rane, spodbuja potenje, pomaga pri nemiru in nespečnosti, izčrpanosti in potrtosti. Dobro učinkuje v pljučih (notranje), lajša in podpira zdravljenje kože (opekline, ekscemi, akne, psorjaza, ipd.). Uporablja se notranje z drugimi zelišči v obliki čaja ali eteričnega olja (zunanje).

«Žajbelj« je učinkovito zdravilno zelišče. Grgranje čaja je ena najboljših rastlinskih sredstev proti vnetju v ustih in grlu, proti aftam in razjedam. Stolčeni listi žajbla lajšajo tegobo po piku žuželk in pomirja različna vnetja. Uravnava delovanje žlez, spodbuja telesno odpornost, preprečuje prekomerno potenje in celi rane.

Pripravila Jolanda